вторник, 15 февруари 2011 г.


Тодоричене

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Направо към: навигация, търсене
Тодоричене е село в Северна България.То се намира в община Луковит, Област Ловеч.
Тодоричене

Тодоричене
Данни *
Население:507 [1]
Надм. височина:181 m
Пощ. код:5781
Тел. код:06986
МПС код:ОВ (Л)
Администрация
Държава:България
Област:Ловеч
Община:
   - кмет
Луковит
Петър Нинчев
(независим)
Кметство:
   - кмет
Тодоричене
Марин Кунчев
(
СДС)
промяна на тази таблица
Тодоричене е малко и красиво селце, намиращо се на 50км от гр. Ловеч.Селото се отличава с красива природа и плодородна почва.
В него има стари и подновени къщи, хлебопекарна, медицински център, кметство, поща, параклис и църква. За децата има детска градина, училището, както в повечето села е закрито отдавна, площадка за игра и читалище с библиотека. Има също така и безжичен интернет достъп.
В центъра на селото извира бистра изворна вода, която се употребява от местното население.Като факт да се отбележи е,че в селото много се залага на традициите, които са на особена почит от миналото.

Съдържание

География

История

Културни и природни забележителности

През село Тодоричене преминава река Златна панега, която извира от едноименния град. В центъра на селото се намира параклиса "Св. Илия", който приема вярващите, които с нетърпение очакват завършването на реставрацията на многовековната църква в селото. В близост до параклиса, може да бъде видян паметника на баща и син, убити през времето на фашизма. Също така в селото по пътя за с.Дерманци се намира язовир Тодоричене, който заема немалка площ...Местностите "Сенокос","Гладен връх " и други горски местности са благоприятни за ловуване през цялата година.

Редовни събития

Бал на селото на 14.02 всяка година.Празнуване на 8 март.9 септември.Бабин ден.Събор на селото на 02.08 всяка година.

Няма коментари: